Seværdigheder i Rom – Når øjet snydes
9. maj 2017

Seværdigheder i Rom – Når øjet snydes

I palazzo spada har man rig lejlighed til at opleve nogle spændende malerier og se noget sjovt. Lad os tage det sjove først. Det drejer sig om Borrominis korridor, som kan ses uden for palæet.

 

Når øjet snydes

Borromini har skabt et mesterværk, der snyder beskueren. Han har i bedste barokstil lavet en søjlegang med en figur for enden. Øjet bliver snydt for søjlegangen forekommer langt længere end den i virkeligheden er, og figuren forekommer langt højere end den er i virkeligheden. Dette er et af højdepunkterne i den barokke illusionisme. Men hvordan kan det så lade sig gøre?

Søjlegangen er kun 9 meter lang men forekommer meget længere og statuen er kun 90 cm høj men forekommer langt højere. Der ligger en matematisk formel bag som Borromini fik hjælp til af præsten Giovanni Maria da Bitonto. Borromini opnåede effekten ved at skabe et gradvist stigende gulv, konvergerende vægge og et nedadgående loft. Han lod søjlerne stå tættere og tættere på hinanden jo tættere de kom på figuren i enden, og lod dem samtidig blive mindre og mindre i højden.

 

Seværdigheder i Rom - Når øjet snydes

 

Moralen bag værket

Og hvad var så ideen bag dette illusionistiske værk? Det skulle nok underholde, men der var sandelig også en morale bag. Kardinal Spada skrev et lille digt om det: “På samme måde som en illusion kan få små objekter til at forekomme større, kan verdslige ting, der forekommer store, vise sig at være illusoriske og ubetydelige”. Det var altså ordene fra en kirkens mand.

 

 

Malerierne i Palazzo Spada

Og den selvsamme Kardinal Spada var meget glad for at lade sig portrættere, hvilket man tydeligt ser i det første lokale, man kommer ind i. Her ser man ham siddende i fine lyserøde farver, en verdensmand med levende draperet baggardin. Dette mesterværk er malet af en af tidens allerstørste malere nemlig Guido Reni.

Det var lidt sjovt, da jeg kom op ad trappen sammen med min søn, kastede en af kustoderne sig over os, og da han fandt ud af, at jeg kunne snakke italiensk, så gik han simpelthen i gang med at gennemgå en række billeder samt fortælle om Kardinalen, der selv har anskaffet sig malerisamlingen. Den viden viste sig faktisk at være guld værd og gjorde hele besøget langt mere interessant. Efterfølgende, i de andre rum, var billederne ikke nær så interessante, hvilket først og fremmest skyldtes mangel på forklaring, men også at de malere, der var repræsenteret her, var skolen efter den ene eller den anden kendte maler. Dog vil jeg sige at Palazzo Spada bestemt er et besøg værd! Især det første rum…

Mangler du inspiration til seværdigheder i Rom, så gå blot ind her og lad dig inspirere: http://www.sightsmarter.dk