Seværdigheder i Paris – Besøg Montmartre
31. maj 2017

Seværdigheder i Paris – Besøg Montmartre

Sightsmarters guide 3 begynder ved det mest iøjnefaldende monument i kvarteret, nemlig Sacré-Coeur-kirken, der kan ses fra det meste af Paris. Men besøg Montmatre for andet end Sacré-Coeur kirken. Det er også området, hvor det tyvende århundredes største kunstnere levede og arbejdede, inden de blev berømte. Her finder du de store kabareter, hvor pariserne tog hen, når de skulle slå sig løs. Neden for bakken ligger de kendte pladser Blanche og Pigalle, der har kendt bedre dage, men som stadig kan have sine øjeblikke, hvis man kan lide at se på mennesker.

 

En god historie

Selvom Sacré-Coeur kirken er forholdsvis ny, er dette et meget gammelt kultsted. Tilbage i det 2. århundrede fik Paris’ første biskop, Saint Denis, hugget hovedet af på denne bakke, der derfor fik navnet Mons Martyrum. Han var tilsyneladende ikke tilfreds med omgivelserne, for han samlede sit hoved op og spadserede med det under armen 7-8 km mod nord til der, hvor Saint-Denis-kirken nu ligger. Det var Paris’ skytshelgeninde Sainte-Geneviève, der sørgede for at få bygget en katedral til ham.

 

En god historie mere

Henrik d. 4 havde også gode minder fra Montmartre. Da han belejrede Paris under religionskrigene i 1500-tallet, havde han sit hovedkvarter i et abbedi på Montmartre, og han levede op til sit rygte som skørtejæger ved at indlede et forhold til abbedissen. Abbediet forsvandt under revolutionen. Den sidste abbedisse, der var meget, meget gammel og både blind og døv, blev trods dette dømt til skafottet, efter at anklageren Fouquier-Tinville havde beskyldt hende for at have konspireret ”døvt og blindt mod republikken”.

I begyndelsen af 1800-tallet var Montmartre en grøn bakke, dækket af frugthaver og vinmarker, små bondehuse og vindmøller. Montmartre Kommune, skabt under revolutionen, talte 638 indbyggere. De fleste arbejdede i de mange møller eller arbejdede med at grave gips ud af bakken. Montmartre blev en del af Paris i 1860, og det blev et af byens arbejderkvarterer.

 

Landlig idyl

Selv i vore dage har Montmartre et vist landligt skær, især når man kommer der først på dagen. Det er længe siden, der sidst er blevet bygget her. Undergrunden er ret ustabil, fordi man i århundreder brød gips, og det meste af kvarteret er i øvrigt fredet. Det har også bevaret sit folkelige præg. Det er et af de få steder i Paris, hvor folk uden de store midler har kunnet blive boende. Det kan godt være, at de små håndværkere overlader deres butikker til arkitekter og stylister, men disse nye erhverv passer sådan set meget godt til Montmartres hævdvundne bohême-identitet.

Montmartre har stadig også både sin egen fristad og sin egen republik, og såvel borgmester som præsident vælges demokratisk. De laver nu ikke så meget andet end at arrangere fester og have det sjovt.

Vil du høre flere gode historier fra Montmartre, så gå ind her og køb guide 3: http://www.sightsmarter.dk/rejseguider-til-paris/